Uitgeverij René de Milliano
€7,50 BESTELNUMMER #106
Paperback 64 pp, 170 x 160 mm.
Ton Heijdra
De Albert Cuyp, geschiedenis van een bruisende markt.
De Albert Cuypmarkt in de Amsterdamse Pijp is ontstaan op de plek van de vroegere Zaagmolensloot. Vanwege de stadsuitbreidingen in de tweede helft van de 19de eeuw worden de houtzaagmolens aan weerszijden gesloopt, het water gedempt en de Albert Cuypstraat aangelegd. Deze straat vormt het hart van een nieuwe buurt die bekend wordt als het Quartier Latin van Amsterdam en is de woonplaats van kunstenaars, studenten en dames van lichte zeden.

De Albert Cuypstraat wordt druk gebruikt door straatventers die hun koopwaar aan de nieuwe bewoners proberen te slijten. Om de verkoop te reguleren, wordt de straat in 1905 door de gemeente als markt aangewezen: eerst alleen op zaterdagavond en vanaf 1912 officieel als dagmarkt. Deze markt groeit uit tot de grootste van Nederland en een van de meest gevarieerde van de wereld. Niet alleen bewoners ui de Pijp maar mensen uit alle windstreken komen hier hun boodschappen doen of het altijd boeiende spektakel bekijken. Met dit rijkelijk van illustraties voorziene boek geeft Ton Heijdra een sfeervol beeld van deze bruisende markt. Of u nu bezoeker bent, bewoner van de Pijp, verliefd op Amsterdam of gewoon geïnteresseerd in geschiedenis, dit boek mag u niet missen. Janwillem van de Wetering in De dood van een marktkoopman, uit 1977. (pp. 52).

En zolang de Pijp er is, is de Albert Cuypmarkt er ook, een gigantisch uitgetrokken warenhuis zonder dak, samengesteld uit honderden gelijksoortige stalletjes maar ieder stalletje heeft zijn eigen kleur en zijn eigen geluid, en de kooplui prijzen hun waren aan; het eten, de bloemen, de lappen, de spulletjes, de enorme variĆ«teit goederen waar grossiers mee zijn blijven zitten of die afgestoten zijn door een ongeïnteresseerde curator van een faillissement, of ook wel samengesteld uit collecties courant goed door fabrikanten voor contant geld verkocht. hebben dan zichzelf.


Te bestellen door overmaking van €7,50 naar NL02ASNB0950422452 van René de Milliano te Alkmaar o.v.v. bestelnummer #106 en uw postcode + huisnummer.


Oud-Zuid en de Pijp