Uitgeverij René de Milliano
€7,50 BESTELNUMMER #113
Paperback 64 pp, 170 x 160 mm.
Ton Heijdra
Het Heinekenterrein, geschiedenis van een brouwerij.
De geschiedenis van de Heinekenbrouwerij is onlosmakelijk verbonden met de Pijp. Al in 1865 koopt Gerardus Adriaan Heineken, eigenaar van bierbrouwerij De Hooijbergh, enkele stukken weiland aan de Buitensingel voor een nieuwe bierbrouwerij. Het bedrijf groeit en wordt voortdurend uitgebreid. In 1987, als de firma Heineken al over de hele wereld vestigingen heeft, is uitbreiding niet meer mogelijk.

De brouwerij wordt gesloten en het complex grotendeels gesloopt. Alleen de frontbebouwing aan de Stadhouderskade blijft staan en gaat als ontvangstcentrum en bedrijfsmuseum dienst doen. Elke dag staan hier honderden mensen in de rij: voor een rondleiding, maar vooral ook om het beroemde Heinekenbier te proeven. De rest van het brouwerijterrein wordt - na een uitgebreide discussie - een groot stedelijk plein met woningen, winkels, café’ s en kantoren. Hiermee heeft het gebied zijn publieksfunctie weer terug. Dit boek is mede door de vele uit het Heinekenarchief afkomstige historische illustraties een uniek document. Het is het derde deel in een reeks over de geschiedenis van de Pijp. Arbeidsomstandigheden. (pp. 27 e.v.).

‘ Naast een goede betaling hebben de bazen de nodige voorrechten. Er wordt bijvoorbeeld speciaal ‘bazenbier’ gebrouwen, zwaarder bier met een speciale smaak. De andere werknemers moeten hun dorst met gewoon bier lessen. Tot na de Tweede Wereldoorlog kunnen ze hiervoor terecht bij de ingang, waar een kraan is met daaraan een kroes. Natuurlijk wordt er ook wel eens stiekem bier uit de grote vaten getapt. Omdat de werknemers als ze op deze manier een slok bemachtigen vaak gebruik maken van een conservenblikje, hebben zij het ook wel over een ‘blikje bonen’. hebben dan zichzelf.


Te bestellen door overmaking van €7,50 naar NL02ASNB0950422452 van René de Milliano te Alkmaar o.v.v. bestelnummer #113 en uw postcode + huisnummer.


Oud-Zuid en de Pijp