Uitgeverij René de Milliano
€12,95 BESTELNUMMER #557
Paperback 92 pp, 162 x 225 mm.
Eveline Brilleman
Rondom het Westerdok, de geschiedenis van Haarlemmerbuurt, Westelijke Eilanden en Westerdokseiland
In het begin van de zestiende eeuw werd de dubbele palenrij in het IJ, die diende om het Open Havenfront tegen vijandelijke schepen te beschermen, doorgetrokken naar de bolwerken op de uiteinden van de stadswal in het IJ. Het water binnen de palenrij werd de Oude en de Nieuwe Waal genoemd. Langs de Haarlemmerdijk werd een nieuwe houtkade aangelegd, de latere Haarlemmer Houttuinen. Toen de verzanding in de beschermde havenbekkens versterkt bleek door te zetten besloot het stadsbestuur de natuur een handje te helpen en kwamen hier de Westelijke Eilanden tot stand. Met de aanleg van de Westerdoksdijk in 1834 ontstond het Westerdok.

De bouw in de tweede helft van de achttiende eeuw van het Westelijk Stationseiland en het bogenviaduct voor de spoorlijn naar Den Helder gaven de Haarlemmerbuurt en Westelijke Eilanden hun huidige structuur. Met veel enthousiasme vertelt de Amsterdamse journaliste en publiciste Eveline Brilleman over de buurt waar zij sinds 1989 woont. Zij was lange tijd bestuurslid van Wijkcentrum De Gouden Reael en is hier nog steeds actief. Eerder verscheen van haar hand De Zeedijk, waarin zij met veel liefde de roemruchte geschiedenis beschrijft van dit deel van de eeuwenoude zeedijk, waarvan ook de Haarlemmerstraat en Dijk onderdeel van uitmaken.


Te bestellen door overmaking van €12,95 naar NL02ASNB0950422452 van René de Milliano te Alkmaar o.v.v. bestelnummer #557 en uw postcode + huisnummer.
Amsterdam Centrum